Ritmestoornissen
In de reeks ‘ritmestoornissen’ gaan we aan de slag met verschillende soorten ritmes. Van normale fysiologie met een sinusritme tot complexe ritmestoornissen met pre-excitatie: alles komt voorbij! De kennis die je hier opdoet kun je vervolgens toepassen met onze ECG Quiz! Natuurlijk is het wenselijk om een goede basis te hebben alvorens je begint met het leren beoordelen van ritmes. Hiervoor kan ik verwijzen naar de reeks ECG Basis en de reeks ECG Beoordelen.
Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal en deze website ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!
Mechanismen van ritmestoornissen
In de artikelen en video’s die bij deze categorie horen gaan we dieper in op de mechanismen achter het ontstaan van een aritmie. Het kan helpen om goed te begrijpen hoe een aritmie werkt als je hem beter wil leren herkennen of behandelen. De drie belangrijke mechanismen die hierbij betrokken zijn hebben te maken met een afwijkende impulsgeneratie en afwijkende impulsgeleiding.
Ritmestoornissen
In de artikelen en video’s die bij deze categorie horen gaan we specifieke ritmes en ritmestoornissen nader bekijken. Uiteraard beginnen we eenvoudig met het normale ritme en lichte afwijkingen hierop, maar uiteindelijk gaan ook zeer specifieke en complexe ritmes besproken worden.
We kunnen onderscheid maken in aritmie op basis van frequentie of locatie. We spreken van een brady-aritmie bij een aritmie met een trage frequentie en tachy-aritmie bij een aritmie met tachycardie. Op basis van locatie maak je onderscheid tussen ventriculaire aritmieën als het ritme afkomstig is uit het ventrikel, en supraventriculaire aritmie wanneer de focus in de atria of het AV-knoop gebied ligt.
- Accelerated Idioventricular Rhythm (AIVR)
- Asystolie & Dying Heart
- Atriumfibrilleren
- Atriumflutter
- Atriale tachycardie
- Atrioventriculaire re-entry tachycardie (AVRT)
- AV-nodale re-entry tachycardie (AVNRT)
- Bidirectionele VT
- Catecholaminerge polymorfe ventriculaire tachycardie (CPVT)
- Extrasystolen (PAC, PVC, PJC)
- Fasciculaire VT (Belhassen VT)
- Junctionale Ectopische Tachycardie (JET)
- Outflow Tract VT
- Pacemaker mediated tachycardie (PMT)
- Permanent Junctional Reciprocating Tachycardia (PJRT)
- Sinusritme, sinustachycardie, sinusbradycardie, sinusaritmie
- Sinusknoop re-entry tachycardie (SANRT)
- Supraventriculaire tachycardie (SVT)
- Torsade de Pointes (TdP)
- Ventrikelfibrilleren
- Ventrikeltachycardie
- VT versus SVT deel 1
- Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW)