Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!

Casus

Man, 35 jaar. Op straat aangetroffen, slecht aanspreekbaar. Praat wartaal, bij aanraking geagiteerd. Krijgt wat Midazolam van de ambulanceverpleegkundige waarna onderstaand ECG wordt gemaakt.

Wat is er aan de hand?

Results

#1. Wat is er hier aan de hand?

Finish

Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.

Uitleg antwoord

Juiste antwoord: Intoxicatie

Dit is een indrukwekkend ECG! Er gebeurd hier veel, maar een getraind oog kan hier toch vrij snel zien wat er aan de hand is. Zeker samen met de anamnese geeft dit ECG heel veel informatie over wat er aan de hand is. Deze patiënt heeft namelijk een cocaïne-intoxicatie!

Allereerst kijken we naar het ritme en de frequentie. Het is misschien een beetje zoeken, maar er zijn wel zeker P-toppen aanwezig (rode pijlen, afbeelding hieronder ). Ze voldoen aan de morfologie van het sinusritme. De frequentie is zo’n 130-140/min, er is dus sinustachycardie.

Kijken we vervolgens naar de geleidingstijden, dan valt een verbreed QRS op (ongeveer 140 msec). De PR-interval en QTc zijn normaal. De hartas staat naar rechtsboven (afleiding I negatief = rechts, afleiding II, III en AvF negatief = naar boven), ofwel een extreme hartas. Dit zou kunnen passen bij een ventrikeltachycardie, echter is dat niet waarschijnlijk gezien het QRS relatief smal is, we geen volledig positieve of negatieve QRS-complexen zien in de precordiale afleidingen (concordantie) en het past ook niet goed bij de casus. Hetzelfde geldt voor een CVA, dat is totaal niet passend bij de casus en ook het ECG past daar niet bij. We kennen wel cerebral T-waves op het ECG bij een infarct, echter is dat hier totaal niet zichtbaar.

Als het goed is moeten er nu wat belletjes gaan rinkelen. We hebben een (sinus)tachycardie met verbreed QRS én een rechtsdraaiing van de hartas (zelfs extreme hartas): dat schreeuwt natriumkanaalblokkade! Met name ook de brede, hoge, dominante R-top in AvR past daarbij. Er zijn natuurlijk allerlei middelen die zorgen voor blokkade van de natriumkanalen, met name bekend zijn de tricyclische anti-depressiva. Deze anamnese en de leeftijd maken cocaïne echter vele malen waarschijnlijker.

Hoewel er her en der wel wat subtiele ST-elevaties te zien zijn, is dit absoluut geen STEMI beeld. De afwijkingen beperken zich bijvoorbeeld niet tot het stroomgebied van een bepaalde coronairarterie en er zijn geen reciproke ST-depressies.

De meest logische verklaring voor dit ECG is dus intoxicatie, specifiek met natriumkanaalblokkers. In dit geval betrof het een intoxicatie met cocaïne!

Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!

Categorized in:

Tagged in:

, ,