Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!

Casus

Man, 68 jaar, blanco medische voorgeschiedenis, komt met klachten van duizeligheid op de spoedeisende hulp. Er wordt een analyse ingezet en niets gevonden, waarna meneer toch wordt opgenomen op de verpleegafdeling met telemetrie. Op de telemetrie is het onderstaande zichtbaar.

Wat is er hier aan de hand? Wat is het ritme en wat valt er nog meer op?

Results

#1. Wat is er hier aan de hand?

Finish

Voor het juiste antwoord met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.

Uitleg antwoord

Antwoord: Sinusritme met 2e graads AV-blok type 1

De eerste paar complexen op deze ritmestroken maken het ingewikkeld, echter is het patroon van een 2e graads AV-blok type 1 in het midden van de strook vrij eenvoudig te herkennen.

De rode pijlen markeren de P-toppen, de blauwe pijlen markeren de PQ-/PR-tijd. Als je hier goed naar kijkt valt op dat de PQ-/PR-tijd een bepaalde lengte heeft, vervolgens langer wordt en dat er daarna een P-top te zien is waar geen QRS-complex op volgt. Deze sequentie zien we continu terug: een bepaalde PQ-/PR-tijd, verlenging van de PQ-/PR-tijd en vervolgens een P-top zonder QRS-complex er achter. De eerste PQ-/PR-tijd is in de sequentie is uiteraard steeds de kortste.

Dit komt overeen met het 2e graads AV-blok type 1, ook wel bekend als het Wenckebach blok. Echter kennen we het fenomeen van verlengen van de geleidingstijd (het Wenckebach fenomeen) ook bij andere geleidingsproblemen zoals bijvoorbeeld bundeltakblokken en het SA-blok. In de volksmond wordt echter vaak gesproken van een Wenckebach blok.

Wat verder nog opvalt is dat de QRS-complexen verbreed zijn. We hebben alleen afleiding II en V1 tot onze beschikking, maar de brede QRS-complexen zijn duidelijk. De morfologie van de complexen in afleiding V1 is die van een rSR’ complex, tevens zien we daar een aflopend ST-segment met een negatieve T-top. Deze bevindingen passen bij een rechter bundeltakblok. Ondanks dat we geen andere afleidingen tot onze beschikking hebben is dit bewijs sterk genoeg om deze uitspraak te kunnen doen.

Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!

Categorized in: