We gaan in dit artikel kijken naar een zeer specifieke en zeldzame aritmie: de sinusknoop re-entry tachycardie. Zoals de naam al zegt, zit er hierbij een re-entry aritmie in de sinusknoop. Het is dus een ritme afkomstig uit de sinusknoop, maar geen normaal sinusritme. We gaan eens kijken hoe dat zit!

Introductie

Een sinusknoop re-entry tachycardie, in het Engels sino-atrial node re-entry tachycardie (SANRT), is dus een aritmie met re-entry als mechanisme en de sinusknoop als locatie. Het is een halvemaanvormig gebied aan cellen dat subepicardiaal bovenin het rechter atrium zit, en zo’n 13.5mm lang is. De sinusknoop krijgt meestal (60%) zijn bloedvoorziening vanuit de RCA, maar soms ook de RCX.

Een sinusknoop re-entry tachycardie (SANRT) heeft de volgende kenmerken:

  • Frequentie doorgaans 100-150/min
  • P-top morfologie voldoet aan die van het sinusritme
  • Aritmie wordt geïnduceerd door een PAC
  • De start en het einde van de aritmie zijn heel abrupt

Mechanisme SANRT

Het exacte mechanisme achter de SANRT is niet helemaal bekend. Althans, niet welke gebieden in en rond de sinusknoop meedoen aan het re-entry circuit. Het zou kunnen dat het re-entry circuit zich in zijn geheel IN de sinusknoop bevindt, maar het kan ook zo zijn dat de sinusknoop fungeert als centrale blokkade als kern van het re-entry circuit. Het kan ook zo zijn dat het re-entry circuit deels buiten de sinusknoop ligt en de sinusknoop simpelweg een onderdeel van het circuit is.

Meest waarschijnlijk is dat het re-entry circuit zich in zijn geheel binnen in de sinusknoop bevindt of dat de sinusknoop onderdeel is van het circuit. Voor de sinusknoop als centrale blokkade is geen bewijs. Echte oorzaken voor SANRT zijn niet bekend. Een studie in honden suggereert dat fibrose in de sinusknoop als gevolg van ischemie en infarct een rol kan spelen.

Doelgroep

De doelgroep van een SANRT is over het algemeen kinderen of volwassen met een structurele hartaandoening. Buiten deze kringen is het echt zeer ongebruikelijk, zelfs binnen deze populatie is het al een zeldzame aritmie. Er zijn wel studies gaan naar de epidemiologie van de SANRT, maar niet heel veel (Ratnasamy et al, Ong et al). Het is echter lastig om precies te kunnen zeggen hoe vaak SANRT nu voorkomt. Dit gezien de meeste mensen óf geen klachten hebben en zich dus niet presenteren in het ziekenhuis óf omdat het wordt aangezien voor een sinustachycardie of atriale tachycardie. Het wordt dus ge-onderdiagnosticeerd.

De patiënt ervaart doorgaans weinig tot geen klachten van de aritmie, natuurlijk ervaren sommige mensen er wel palpitaties van. Met name de start en het einde van de aritmie worden gevoeld gezien dit een abrupte verandering in de hartfrequentie veroorzaakt. Gezien SANRT doorgaans voorkomt bij mensen met een structurele aandoening is het wel mogelijk dat er tachycardie-geïnduceerde cardiomyopathie ontstaat, en dat geeft wel weer klachten.

Behandeling

Vaak is er geen behandeling nodig bij SANRT gezien een frequentie van 100 tot 150/min gewoon niet voor heel veel klachten zorgt. Eigenlijk komt de behandeling indien deze wel nodig is overeen met andere tachy-aritmie. Een hemodynamisch instabiele patiënt komt in aanmerking voor directe elektrische cardioversie, een patiënt die wel hemodynamisch stabiel is kan mogelijk middels vagale manoeuvres worden geconverteerd. De volgende stap is Adenosine (Katoh et al). Eigenlijk is dit eenzelfde sequentie aan stappen als we zien bij AVNRT. Ook is ablatie een optie. Qua farmacologische opties kan er gekozen worden voor Verapamil, Digoxine of Amiodaron.

Diagnosticeren

Het diagnosticeren van SANRT is lastig, omdat het er hetzelfde uitziet als een sinustachycardie. Vaak is er enige vorm van elektrofysiologisch onderzoek nodig voor de diagnose, of de patiënt moet bijvoorbeeld een pacemaker hebben waarmee ook de diagnose kan worden gesteld als deze wordt uitgelezen. Op een normaal 12-afleidingen ECG ziet het er hetzelfde uit als sinustachycardie, met een abrupte start en einde als voornaamste hint naar een SANRT. Ook wordt de aritmie uitgelokt door een PAC. Deze triggert dan het re-entry circuit.

Video

Wil je de informatie uit dit artikel liever gesproken uitgelegd hebben? Kijk dan onderstaande video!

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!

Categorized in: