Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!

Casus

40-jarige man, pijn aan de linker kant van de thorax, kortademig en duizelig bij inspanning. Blanco medische voorgeschiedenis. Onderstaand ECG wordt van meneer gemaakt. Wat is er aan de hand?

Results

#1. Wat is er aan de hand?

Finish

Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.

Uitleg antwoord

Dit is een heel interessant ECG waarop veel mis is. Allereerst: het ritme en de frequentie. Als je naar de ritmestrook (afleiding II) onderaan het ECG kijkt, zou je denken dat er simpelweg een sinusritme is. Echter, wanneer je naar afleiding V1 kijkt zien we nog extra P-toppen die in afleiding II niet te zien waren. Hieronder heb ik de P-toppen gemarkeerd. We zien een atriale frequentie van 120/min (voldoet aan de morfologie van een sinusritme) en een ventriculaire frequentie van 60/min. Er is dus een 2:1 AV-blok.

QRS-morfologie

Het volgende dat ons opvalt is de QRS-morfologie. Die is namelijk niet helemaal normaal. Er is een vroege R-top progressie (counter-clockwise rotatie) met een rSR’ morfologie in V1. Dat doet ons denken aan een rechter bundeltakblok: we zien in V6 ook de brede, diepe S-golf die daar bij past en we hebben in V1 ook disconcordante ST-T segmenten. Er is dus een rechter bundeltakblok.

We zien daarnaast in II, III en AvF een rS-morfologie met in I en AvL een qR-morfologie: een linker anterior fasciculair blok. Dit veroorzaakt ook de linker hartas. Er is dus een bifasciculair blok.

ST-T afwijkingen

Er zijn ook de nodige ST-T afwijkingen op dit ECG. Allereerst natuurlijk de afwijking in V1/V2 die past bij het bundeltakblok. Daar is wat downsloping ST-elevatie passend. Ik maak me wel meer zorgen om V3-V5. Daar is wat (redelijk subtiele) ST-elevatie met terminaal negatieve T-toppen. T-top inversies kunnen een teken zijn van reperfusie of een post-ischemisch beeld, echter de combinatie met de ST-elevaties doen toch denken aan actieve ischemie.

Dit doen ons toch erg denken aan een anterior STEMI (of beter gezegd, OMI). Ook de combinatie van het rechterbundeltakblok en LAFB is iets dat kan passen bij een LAD-occlusie.

Er zijn overigens ook nog best forse T-toppen in II, III en AvF en een dieper dan verwachte T-top in AvL. Dat kan ook een uiting zijn van hyperacute T-toppen.

Vervolg

Er werd een angiogram gedaan bij meneer en hij had 100% occlusies in zowel de distale, mid als proximale LAD. Er werden drie stents geplaatst.

Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!

Categorized in: