Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!

Casus

5-jarig meisje, appendicitis waarvoor operatie. Op de recovery plots een tachycardie. Onderstaand ECG is daarbij gemaakt. Wat is er aan de hand?

Results

#1. Wat is er aan de hand?

Finish

Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.

Uitleg antwoord

We zien hier een smal-complex tachycardie van ongeveer 170/min met een rechter hartas. Wat meteen opvalt zijn negatieve P-toppen. Je ziet ze vooral duidelijk in afleidingen II, III en AvF. In afleiding V1 en AvR zien we juist positieve P-toppen. De atriale activatie gaat dus van beneden naar boven in plaats van boven naar beneden.

Er is een lange R-P interval: de P-top zit dichter bij het QRS rechts van de P-top dan het QRS links van de P-top. Dus, dichter bij het volgende dan het vorige QRS. Dat maakt een ritme als AVNRT al onwaarschijnlijker, omdat daar bij de meeste varianten de R-P interval korter is (uitzondering is slow-slow, maar extreem zeldzaam). Ook een AVRT (antidroom) is niet waarschijnlijk gezien we geen deltagolf zien. Een orthodrome AVRT zou wel kunnen, gezien dan de geleiding van atrium naar ventrikel via de AV-knoop gaat en de V-A geleiding via de accessoire bundel. Ik zou daar echter niet zo’n lange R-P interval bij verwachten.

De negatieve P-toppen maken een JET wel een mogelijke optie, waar het ook nog een atriale tachycardie vanuit onderin het atrium kan zijn. Echter bij een JET met 1:1 V-A geleiding, wat hier dan het geval zou zijn, zou je een korte R-P interval verwachten: geleiding vanuit AV-knoop gebied door het atrium komt natuurlijk heel kort op de ventriculaire geleiding vanuit AV-knoop vanwege de afstand.

Een andere optie die we hier hebben is een PJRT: permanent junctional reciprocating tachycardia. Er is dan A-V geleiding via de AV-knoop en V-A geleiding via een accessoire bundel. Deze bundel kan alleen maar van ventrikel naar atrium geleiding (concealed pathway) en heeft zogenoemde decremental properties. Dit veroorzaakt een trage V-A geleiding en dus een lange R-P interval: de weg van ventrikel naar atrium duurt een stuk langer dan van atrium naar ventrikel.

Ik denk dat de meest logische opties hier PJRT, atriale tachycardie en orthodrome AVRT zijn.

Vervolg

De jongedame kreeg Adenosine intraveneus waarna het ritme termineerde en ze een sinusritme van 70-80 slagen per minuut had. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose PJRT en is met Flecaïnide als orale therapie ontslagen uit het ziekenhuis.

Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!

Categorized in:

Tagged in:

, ,