Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!
Casus
Man, 64 jaar. Medische voorgeschiedenis met anemie, hypercholesterolemie en slaapproblemen. Nu opname ivm pericardeffusie, blijkt ten gevolge van een longcarcinoom te zijn ontstaan. Tijdens opname eerder atriumfibrilleren gehad, spontane conversie. Meneer ligt nu op de verpleegafdeling. Heeft sinds anderhalve dag last van dyspnoe en af en toe pijn op de borst. Er werd een ECG gemaakt.
Wat is het ritme op onderstaand ECG?
Results
#1. Wat zijn de twee meest waarschijnlijk diagnoses op dit ECG?
Select all that apply:
Voor het juiste antwoord met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.
Juiste antwoord: Atriale tachycardie en atriumflutter
Dit is best een lastig ECG. Laten we beginnen met wat we duidelijk zien. We zien een smal-complex tachycardie. Er zijn 20 QRS-complexen op de ritmestrook, welke 10 seconden duurt. Dat maakt in 60 seconden dus een frequentie van 120 slagen per minuut. De R-R interval is ook regulair, wat atriumfibrilleren al direct uitsluit. Het feit dat het een smal-complex tachycardie is pleit tegen ventrikeltachycardie.
Maar dan wordt het lastig! Als je gaat zoeken naar P-toppen zijn die namelijk niet direct zichtbaar. Je moet goed zoeken, maar dan zijn ze er wel! Ze zijn het beste zichtbaar in afleiding V2. Ik heb ze hieronder gemarkeerd met de rode pijlen.
Nu we hebben gezien waar ze zitten in afleiding V2 wordt het makkelijker om ze ook in de overige afleidingen te zien. Ik heb ze expres niet gemarkeerd. Kijk zelf maar eens of je ze kunt vinden!
De morfologie van de P-toppen voldoet niet aan die van het sinusritme, dat we kunnen wegstrepen samen met atriumfibrilleren dat we eerder al hebben uitgesloten. De P-P interval is zo’n 240 msec en dat maakt de frequentie van de P-toppen zo’n 250 slagen per minuut.
We hebben dus voor iedere 2 P-toppen steeds 1 QRS-complex, ook wel 2:1 voortgeleiding genoemd. Dat past bij zowel atriale tachycardie als atriumflutter. Dit zou dan wel een atypische atriumflutter zijn, gezien de ‘klassieke’ frequentie hiervan ongeveer 300 slagen per minuut gaat en we daarbij de typische ‘fluttergolven’ zien. Toch is het wel een mogelijkheid. Feitelijk komt het ongeveer op hetzelfde neer: zowel de atriale tachycardie als atriumflutter zijn afkomstig uit één focus in het atrium, echter is het mechanisme anders. Bij atriumflutter is dat re-entry, bij een atriale tachycardie is dat vaak abnormale automaticiteit.
Kortom, de meest logische conclusie is dat het een (atypische) atriumflutter of atriale tachycardie is!
Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!
In de inferior leads is er toch een laatst negatief deel te zien van in mijn ogen een flutter golf. De frequentie van een typische atriale flutter kan ook langzamer zijn. En ik weet niet zeker of de patiënt al is behandeld met medicatie voor zijn eerder atriumfibrilleren.
Zeker een mooie casus.