Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!

Casus

Vrouw, 79 jaar. Thuis gevallen. Komt binnen met de ambulance. Onderstaand ECG wordt gemaakt.

Wat is er aan de hand?

Results

#1. Wat zie je op dit ECG?

Finish

Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.

Uitleg antwoord

Juiste antwoord: 3e graads AV-blok

Dit is voor een enigszins getraind oog een vrij eenvoudig ECG. We gaan het eens rustig bekijken.

We zoeken als eerste naar P-toppen, en die vinden we. Ik heb ze hieronder gemarkeerd met de rode pijlen en meteen in een ladderdiagram gezet. Er is een stabiele P-P interval van zo’n 560 msec en dat maakt de hartfrequentie zo’n 107/min (60/0,56). We zien 15 P-toppen op de ritmestrook en je ziet hieronder met de blauwe pijlen twee P-toppen aangegeven die in de QRS-complexen vallen. Je ziet ze natuurlijk niet, maar afgaande op de P-P intervallen moeten de P-toppen wel verstopt zitten in de QRS-complexen. Dat zijn dus samen 17 complexen op de ritmestrook, welke 10 seconden duurt. In 60 seconden is dat dus 6×17=102/min. De P-toppen zijn positief in afleidingen I, II en AvF, negatief in AvR en bifasisch terminaal negatief in V1. Kortom, sinustachycardie!

QRS-complexen

Vervolgens kijken we naar de QRS-complexen, welke zo’n 100 msec breed zijn. We tellen er 6 op de ritmestrook van 10 seconden, dus dat is een ventriculaire frequentie van 36/min. Ze zijn positief in afleidingen I, II en AvF dus de hartas is normaal. Ik heb de QRS-complexen hieronder ingetekend in het ladderdiagram. We stuiten dan meteen op een probleem, want er zijn veel meer P-toppen dan QRS-complexen. Dat wil dus zeggen dat er P-toppen zijn die niet gevolgd worden door een QRS-complex. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals simpelweg geblokte PAC’s of 2e graads AV-blokken. Echter is er dan wel enige samenhang tussen P-toppen en QRS-complexen te zien, en hier lijken die twee compleet los te staan van elkaar. De atriale frequentie is ongeveer 3x zo hoog als de ventriculaire frequentie, je zou dus ook nog kunnen denken aan een 3:1 AV-blok echter is er ook dan wel samenhang tussen de P-toppen en QRS-complexen op enig moment. Die kunnen we hier niet ontdekken.

Er is dus sprake van AV-dissociatie, zoals hieronder ook is ingetekend in het ladderdiagram. Het feit dat er AV-dissociatie is wil zeggen dat er dus sprake is van een escaperitme, en omdat de QRS-complexen smal zijn met een normale hartas moet het hier wel gaan om een junctionaal escape ritme. Er is dus sprake van een sinustachycardie met 3e graads AV-blok, met een junctionaal escape ritme.

Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!

Categorized in: