Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!

Casus

67-jarige vrouw, komt met klachten van toenemende vermoeidheid en zwakte naar het ziekenhuis. Wat pijn in de onderbuik. Medische voorgeschiedenis met hoge bloeddruk, diabetes mellitus type 2 en COPD. Heeft de laatste jaren, sinds de COVID-pandemie, het ziekenhuis vermeden.

Results

#1. Wat is er aan de hand?

Finish

Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.

Uitleg antwoord

Deze was waarschijnlijk niet al te moeilijk voor je. We komen namelijk best veel herkenbare zaken tegen bij het beoordelen van dit ECG. Zo valt bij het beoordelen van ritme en frequentie al op dat het geen snel ritme is: zo’n 60 slagen per minuut. Het is wel een sinusritme: we zien positieve P-toppen in I en II, negatief in AvR en bifasisch in V1.

Bij de geleidingstijden vallen een paar zaken op: de P-R interval is 260 msec en de QRS-breedte zit tegen de 120 msec. QRS dus nét niet verbreed, maar P-R interval zeker wel. Er is een 1e graads AV-blok.

Er is een normale hartas en qua P-top morfologie zijn er geen opvallende zaken. Bij de QRS-morfologie zien we een ietwat vertraagde R-top progressie. Er is een Q-golf in III, maar daar is dat een normale variant, net als het negatieve QRS in AvL.

Bij de ST-T morfologie wordt het weer interessant: we zien behoorlijk opvallende T-toppen in meerdere afleidingen: afleidingen I, II, AvF, AvR en V4-V6. Er is geen ST-elevatie, wel prominente T-toppen en in AvR een fors negatieve T-top.

Je zou hierbij kunnen denken aan ischemie in de vorm van hyperacute T-toppen. Echter zijn de T-top afwijking erg diffuus en niet passend bij het stroomgebied van een bepaalde coronairarterie.

De combinatie van de frequentie, geleidingsstoornissen en de T-top afwijkingen stuurt ons in de richting van elektrolytenafwijkingen. Die werden dan ook gecontroleerd bij mevrouw.

Vervolg

Patiënt werd opgenomen, hartenzymen werden vervolgd en bleven steeds negatief. Het kaliumgehalte bleek 7,0 mmol/L te zijn en dat verklaart ook de ECG afwijkingen. Hyperkaliëmie dus!

Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!

Categorized in: