Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!
Casus
Vrouw, 80 jaar. Is al dagen niet fit, moe, duizelig, komt haar bed eigenlijk amper uit. Normaliter een stuk fitter. Ze is tevens bleek en heeft slecht gegeten de laatste tijd. Onderstaand ECG wordt bij haar gemaakt. Er zijn ook al enkele labwaarden bekend: CRP 12 mg/L (normaalwaarde <10 mg/L), Leukocyten 8×10^9/L (normaalwaarde 4,5-11), Hb 3,9 mmol/L (normaalwaarde 7,5-10), Troponine-T 78ng/L (normaalwaarde <5), CK 250U/L (normaalwaarde <170), CK-MB 29U/l (normaalwaarde <30).
Wat zien we op dit ECG? Wat is er hier aan de hand?
Results
#1. Wat is er aan de hand op dit ECG?
Select all that apply:
Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.
Juiste antwoord: Atriumfibrilleren met type II ischemie
Het ritme op dit ECG zal als het goed is niet zo’n probleem zijn geweest om te beoordelen. Dit is namelijk vrij eenvoudig herkenbaar als atriumfibrilleren: een snel, onregelmatig ritme zonder P-toppen en met een rommelige basislijn. De frequentie ligt rond de 100/min (17 QRS-complexen op het ECG, dat is dus 10 seconden, dat maakt de frequentie dus 6×17=102/min). We zien tevens één complex dat uit de toon valt op dit ECG: het is verbreed en heeft een andere morfologie dan het basisritme: dit is een PVC.
De hartas en geleidingstijden zijn normaal, net als de QRS-morfologie en R-top progressie. Echter, bij de ST-segment en T-top morfologie zien we wel wat afwijkingen. Er is ST-elevatie in afleiding AvR en afleiding V1 en er is ST-depressie in afleidingen I, II, III, AvF en V4, V5, V6. Er is hier geen specifiek patroon te herkennen dat passend is bij een specifieke coronairarterie. Je zou kunnen denken aan een probleem met de hoofdstam, gezien daar vaak afleiding AvR bij betrokken is. Dit omdat bij occlusie van de hoofdstam het linkszijdige systeem in de problemen komt en er dus een groot gebied infarceert, waarvan ST-elevatie in AvR een soort reciproke uiting is.
Echter is het nog vaker een uiting van type II ischemie ofwel demand ischemie, en dat is wat er bij deze patiënte aan de hand is. Door het lage hemoglobinegehalte en het (mogelijke daarmee samenhangende) atriumfibrilleren is er een verhoogd cardiaal zuurstofverbruik (VO2) en verlaagd zuurstofaanbod (DO2). Dit leidt dus tot ischemie omdat de vraag groter is dan het aanbod.
Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!