Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!
Casus
55-jarige man, komt met onwelwordingen naar het ziekenhuis. Staat zwak op de benen, bloeddruk 100/55. Cardiaal blanco voorgeschiedenis. Onderstaand ECG wordt gemaakt. Wat is er aan de hand?
Results
#1. Wat is er aan de hand?
Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.
We hebben hier te maken met een snel ritme (170-175/min) waarbij we meerdere soorten QRS-complexen zien. Hieronder heb ik ze gegroepeerd. We hebben eerst brede QRS-complexen (slag 1-4), daarna smalle complexen (slag 5-15) en daarna weer breed (slag 16-28).
De vraag hier is eigenlijk: is er een VT of is er een SVT met aberrantie?
Je zou een aantal zaken kunnen verklaren als zijnde passend bij een VT: de QRS-complexen zijn wel erg breed, tegen de 200 msec zelfs. Ook de start van het QRS (time to first peak) is traag: in afleidingen I en II zien we dat dit zo’n 40 msec is. De R-S interval in V4 is zo’n 90-100 msec. Dit pleit allemaal in de richting van VT.
Maar ..
Er is één heel belangrijke observatie: de frequentie van de smalle en brede QRS-complexen is hetzelfde. Het is natuurlijk extreem onwaarschijnlijk dat een ventrikeltachycardie exact dezelfde frequentie heeft als het basisritme.
Basisritme
Het is meest waarschijnlijk dat het hier dus één ritme betreft waarbij we zowel smalle als brede QRS-complexen zien. Dat leidt ons naar aberrantie als meest waarschijnlijke veroorzaker. Let wel: de frequentie van de smalle en brede QRS-complexen is hetzelfde, maar het is niet strikt regelmatig. Hieronder zie je een paar van de R-R intervallen. Je ziet dat er variatie is. Meest waarschijnlijk betreft het hier dus atriumfibrilleren met aberrantie door de hoge ventriculaire frequentie.
Ik kan op basis van enkel dit ECG niet uitsluiten dat er niet een ander soort aberrante supraventriculaire tachycardie speelt, maar ik zou mijn geld zetten op atriumfibrilleren.
Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!