Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!
Casus
Man, 57 jaar oud. Bekend met hypertensie en diabetes mellitus type 2. Sinds ongeveer 10 dagen zo’n 1 á 2 keer per dag last van pijn op de borst, gaat vanzelf weer weg. Door de huisarts geduid als maagklachten, gestart met Pantoprazol. Nu toch weer pijn en daarmee naar het ziekenhuis gestuurd.
Onderstaand ECG is bij meneer gemaakt. Je bent NIET in een interventiecentrum. Stuur je deze patiënt naar een interventiecentrum voor coronaire interventie? Of is dat niet nodig?
Results
#1. Stuur je deze patiënt in voor coronaire interventie?
Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.
Deze is een beetje gemeen van mij. Ik heb namelijk niet gezegd WANNEER dit ECG is gemaakt, alleen DAT het is gemaakt. Dit is namelijk niet het eerste ECG van meneer. Het eerste ECG zie je hieronder.
Er vallen hier een aantal zaken op. Er is een sinusritme van ongeveer 80 slagen per minuut, er is een normale hartas en er zijn normale geleidingstijden. Wat opvalt zijn de T-toppen in de voorwandafleidingen: V2-V5. We zien daar bifasische T-toppen met een negatief einde, met in V4 vooral een T-top inversie. Dit kan een uiting zijn van ischemie.
In afleiding V5 is de T-top vooral wat vlak, net als in V6. Samen met de ST-segmenten en T-toppen in I en AvL, gecombineerd met best forse QRS-amplituden zou dat kunnen passen bij linkerventrikelhypertrofie.
Meneer had een verhoogd CK (173), normaal CK-MB (4.8) en verhoogde Troponine (96). Samen met de klachten en het ECG leidde dit tot de diagnose NSTEMI. Meneer werd opgenomen op de hartbewaking.
Het eerste ECG
De volgende dag is de troponine verder gestegen (193) en meneer krijgt klachten. Op DAT MOMENT wordt het eerste ECG gemaakt dat je zag. Wanneer we dan gaan kijken naar V2-V5 zien we dat er in V3 nog een bifasische T-top aanwezig is, maar in V2 niet meer. Ook de T-top inversie in afleiding V4 is weg. Wat hier gaande is noemen we pseudonormalisatie, een beeld dat we associeren met het Wellens Syndroom.
Deze patiënt had bij opname al een probleem. Er waren tekenen van zuurstoftekort op zowel het ECG als in het bloed. Echter, omdat het niet voldoet aan de STEMI-richtlijn komt deze patiënt op dat moment niet in aanmerking voor coronaire interventie. Op het moment dat meneer weer pijn krijgt en het ECG pseudonormalisatie laat zien, is hij eigenlijk onderweg om vanuit die T-top inversies en bifasische T-toppen naar een klassieke STEMI te gaan, en dus ST-elevatie te krijgen. Op weg van vooral negatieve ST-T segmenten naar positieve ST-T segmenten ziet het er dan heel even normaal uit, en dat moment is hier gevangen op een ECG. Maar het is dus alles behalve normaal!
Vervolg
Meneer werd ingestuurd naar een interventiecentrum, waar een PCI van de LAD plaatsvond.
Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!