Dit artikel gaat over een vrij luguber beeld op het ECG: het Dead Man Sign. Een combinatie van ECG afwijkingen maakt een soort poppetje op zijn zijkant, alsof hij overleden is. Extra luguber is dat we het beeld zien bij patiënten met een groot hartinfarct, die dus ook zomaar zelf eens zo kunnen eindigen. We gaan er eens wat dieper in duiken!

Er is weinig te vinden over het Dead Man Sign, buiten een publicatie van Mayank Yadav (2021) en een publicatie van Tramboo et al (2016). Desondanks gaat het hier om een ECG beeld dat eigenlijk helemaal niet zo speciaal is.

Wat is het?

Met het Dead Man Sign bedoelen we een ECG patroon dat we tegenkomen bij patiënt met een STEMI van de onderwand door een RCA-occlusie. Er is ST-elevatie in afleidingen II, III en AvF met reciproke ST-depressies in (ten minste) afleidingen I en AvL, waarbij we specifieke aandacht hebben voor de ST-elevaties in II en AvF. Deze liggen namelijk op het ECG onder afleidingen I en AvL, waar de ST-depressies bijna de ST-elevaties van II en AvF raken. Dit beeld veroorzaakt een plaatje van een poppetje dat op zijn zijkant ligt, alsof hij is overleden. Vandaar de naam Dead Man Sign.

Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.

Inferior STEMI

We hebben het hier dus over een patiënt met een inferior STEMI: een onderwandinfarct. De onderwand wordt bij de meeste mensen van bloed voorzien door de rechter coronair arterie, de RCA. Bij een aanzienlijk kleiner deel van de mensen zal de RCX de bloedvoorziening van de onderwand verzorgen, maar een combinatie van RCA en RCX kan natuurlijk ook.

Een vrij groot deel van de hartinfarcten bestaat uit mensen met een onderwandinfarct, hoewel dit een relatief klein gedeelte van het hart is. Het heeft een relatief lage mortaliteit. Wanneer de onderwand van het hart infarceert moet men altijd bedacht zijn op eventuele betrokkenheid van de rechter ventrikel en zelfs ook de achterwand van het hart. Het typische beeld van een onderwandinfarct op het ECG is ST-elevaties in II, III en AvF met mogelijk reciproke ST-depressies in de laterale en/of voorwandafleidingen.

Casus

Onderstaande is een casus waarin patiënt het Dead Man Sign laat zien. Het betreft een 52-jarige man met acute pijn op de borst. Zijn eerste ECG (zie hieronder) laat een sinusritme zien van 60 slagen per minuut met forse ST-elevaties in afleidingen II, III en AvF en reciproke ST-depressies in I, AvL. Daarnaast is er ST-elevatie in V1 en ST-depressie in V2. Kun jij het Dead Man Sign weer herkennen?

Tijdens opname kreeg meneer plots toename van pijn op de borst en daarna raakte hij niet aanspreekbaar. Hij ontwikkeld een ventrikeltachycardie, werd gereanimeerd, kreeg trombolyse en had daarna reperfusie. Hij herstelde gelukkig weer restloos.

Afsluiting

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!

Categorized in:

Tagged in:

, ,