Een ECG beoordelen, het is intimiderend. Hoe moet je nu eigenlijk beginnen met het beoordelen van een ECG? Dat is een vraag die vaak voorbij komt. Hier gaan we nu een start mee maken. We gaan kijken naar wat je moet checken voordat je begint met het beoordelen van het ECG, en op welke manier je dan moet beoordelen.
Laten we er een ECG bij pakken en eens gaan kijken hoe het is opgebouwd. Daarna gaan we bekijken hoe we het ECG stap voor stap kunnen beoordelen. Want met name het volgen van een bepaalde structuur of stappenplan is essentieel!
Opbouw ECG
Hierboven zien we een ECG. Er is veel te zien aan dat ECG. We zien de afleidingen I, II en III onder elkaar staan. Dat zijn de extremiteitenafleidingen van Einthoven. Daarnaast zien we de afleidingen van Goldberger: afleiding AvR, AvL en AvF. Weer daarnaast zien we de precordiale afleidingen V1 t/m V6. De overgang van de ene afleiding naar de andere (horizontaal) wordt op het ECG gemarkeerd door de twee verticale streepjes die je daar steeds ziet staan.
Onder de afleidingen zien we een lange registratie van afleiding II: dat is de ritmestrook. Deze duurt 10 seconden. Het eerst stukje van de ritmestrook is hetzelfde als de registratie van afleiding II daarboven, maar wanneer afleiding II overgaat in afleiding AvL loopt de ritmestrook gewoon door. Dat betekent dat wat er in afleiding AvL gebeurd op het ECG ook echt later gebeurd dan de registratie van afleiding II. De registratie van de precordiale afleidingen is weer later dan de registratie van de extremiteitenafleidingen.
Helemaal onderaan het ECG zien we de schrijfsnelheid en gevoeligheid. Deze staan standaard ingesteld in het ECG-apparaat en zullen ook zo goed als nooit afwijken, echter dien je ze wel te controleren. Stel dat het per ongeluk toch anders staat ingesteld kun je ook een ECG krijgen dat twee keer zo langzaam of bijvoorbeeld twee keer zo gevoelig wordt opgenomen. Dan ziet het er allemaal toch anders uit en dat is verwarrend. De standaard schrijfsnelheid is 25 mm/sec en de standaard gevoeligheid is 10 mm/mV.
Bij dit ECG missen we het, maar het staat wel aangegeven: de patiëntgegevens. Misschien wel het EERSTE dat je moet controleren. Niets zo lullig als een ECG beoordelen van de verkeerde patiënt. Dat kan ook vervelende fouten opleveren en het is makkelijk te voorkomen door even te controleren of je wel het ECG van de juiste patiënt in je handen hebt. Nooit vergeten dus!
Hokjes
Het ECG bestaat uit enorm veel hokjes. We zien kleine hokjes en grote hokjes. Het is handig om te weten hoe lang een klein hokje duurt en hoe lang een groot hokje duurt, zodat je het kunt gebruiken bij je beoordeling.
Een klein hokje op het ECG duurt (horizontaal dus) 0,04 seconden of 40 msec. Een groot hokje bestaat uit vijf kleine hokjes en duurt dus 0,2 seconden of 200 msec. Twee grote hokjes zijn samen 10 mm hoog en bij de standaard ingestelde gevoeligheid is dat dus 1 mV. Een ECG gaat dus echt om heel weinig elektriciteit!
Stappenplan
Het beoordelen van een ECG gaat via een stappenplan. Daarvan zijn er meerdere in omloop en het maakt ook niet veel uit in welke exacte volgorde de beoordeling gaat, als het maar volledig is. Met name het vergelijken met een oud ECG is essentieel, misschien wel het belangrijkste. Een patiënt kan namelijk allerlei afwijkingen hebben op het ECG, maar als deze er al 10 jaar zijn verandert dat de zaak natuurlijk.
Natuurlijk moet je om een ECG te kunnen beoordelen ook een goede basis leggen, maar dat hebben we gedaan in de reeks ‘ECG Basis‘ die we inmiddels achter de rug hebben. Het stappenplan dat mijn voorkeur heeft om te gebruiken zien er alsvolgt uit.
- Check patiëntgegevens, datum, schrijfsnelheid, gevoeligheid
- Ritme en frequentie
- Geleidingstijden
- Hartas
- P-top morfologie
- QRS-morfologie
- ST-segment en T-top morfologie
- Vergelijken met oud ECG
- Conclusie
Afsluiting
We hebben veel informatie besproken en ik begrijp dat het nog erg complex kan zijn. Daarom leg ik het ook nog eens rustig uit in onderstaande vide. Ga snel kijken, en vergeet je niet te abonneren op het kanaal! Ook zijn we te volgen via LinkedIn en Instagram!