Als je eenmaal een ECG hebt beoordeeld rest alleen nog de laatste stap: het vergelijken met een oud ECG en het trekken van een conclusie. Een vrij kleine, eenvoudige stap. Zou je tenminste denken! Veel mensen hebben hier toch moeite mee. We gaan proberen een beetje duidelijkheid te scheppen in hoe je dit aan kunt pakken. Maar: voornamelijk gaat het toch neer komen op oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Vergelijken

Wat betreft het vergelijken met een oud ECG is context essentieel: je weet waarom je dit huidige ECG maakt, maar waarom is het vorige ECG gemaakt? Was dit terwijl de patiënt klachten had, of was hij/zij klachtenvrij? Dat is vrij essentiële informatie. Helaas is deze echter niet altijd beschikbaar. Dan moet je roeien met de riemen die je hebt! Een goed begrip van alle stappen van het beoordelen van het ECG is dan uiteraard essentieel. Je kunt dan in ieder geval goed beschrijven wat je ziet op het ECG en soms kun je nog conclusies trekken uit de medische voorgeschiedenis van de patiënt zonder dat je een daadwerkelijk ECG ter vergelijking hebt.

Conclusie

Wat betreft het trekken van een conclusie, kun je bepaalde observaties onder een bepaalde noemer samenvatten. Je kunt er ook voor kiezen om simpelweg uit te schrijven wat je ziet. Bijvoorbeeld: je ziet ST-elevaties in afleiding V2-V3-V4. Dit kun je zo opschrijven, maar je kunt ook kiezen voor de conclusie ’tekenen van een voorwandinfarct’. Dat ligt vooral aan een stukje context, ervaring en vertrouwen, maar ook aan de afwijkingen die je ziet. Sommige afwijkingen of observaties zijn nu eenmaal makkelijker samen te vatten onder een conclusie dan andere!

In de volgende video gaan we dit iets praktischer maken met een voorbeeld!

Veel kijkplezier! Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram!

Categorized in:

Tagged in: