Welkom bij deze ECG Quiz! Je ziet hieronder de casus en het beschikbare ritme of ECG. Je kunt je antwoord selecteren en ziet meteen of je het goed hebt. Ook kun je het antwoord inzien met een uitleg. Heel veel plezier en succes!
Casus
72-jarige vrouw, heeft sinds een paar uren last van palpitatieklachten. Sinds enkele weken griepklachten en vermoeidheid bij inspanning. Een paar dagen geleden is ze bij de huisarts geweest en deze heeft het CRP gecontroleerd. Deze was normaal. Nu is ze vannacht wakker geworden met de palpitaties en komt daar nu mee naar het ziekenhuis. Mevrouw is bekend met hypertensie en meerdere malen ECV en een ablatie in verband met atriumflutter. Onderstaand ECG is van mevrouw gemaakt. Wat is er aan de hand?

Results
#1. Wat is er aan de hand? (Meerdere antwoorden goed)
Select all that apply:
Voor het juiste antwoord van deze quiz, met bijbehorende uitleg: klik op de balk hieronder.
Wanneer we het ECG van mevrouw gaan beoordelen valt ons direct een hoge frequentie op. Deze is namelijk 150 slagen per minuut. Een smal-complex tachycardie van 150/min doet natuurlijk meteen een belletje rinkelen. Dat is namelijk de ‘klassieke’ frequentie van een atriumflutter.
We zien in principe een regulaire tachycardie, dus het is geen atriumfibrilleren. Wel valt op dat ongeveer op de helft van het ECG de frequentie daalt en dat er daar wat duidelijkere P-toppen zichtbaar worden. Hieronder heb ik de P-toppen gemarkeerd. We zien daar dat de atriale frequentie 300/min is, wederom passend bij atriumflutter. Ook gezien het feit dat mevrouw hier reeds een voorgeschiedenis mee heeft maakt dit een duidelijke zaak.

De atriumflutter is echter nog niet alles. Er zijn verder geen bijzonderheden in de hartas (normale hartas) en geleidingstijden, echter bij de QRS-morfologie valt wel iets op. In de extremiteitenafleidingen zien we niets bijzonders maar precordiaal valt een trage R-top progressie op. De R wordt pas groter dan de S bij afleiding V5 en dat zou je normaliter willen zien ergens in V3-V4. Er is dus een clockwise rotatie, anders gezegd R-top verlies.
We kennen R-top verlies van een myocardinfarct. Laat nu net in de precordiale afleidingen ook iets afwijkends in de ST-T morfologie zichtbaar zijn! We zien daar namelijk een combinatie van R-top verlies, ST-elevaties en T-top inversies. Zie hieronder voor de markeringen.

Dit zijn allemaal zaken die we kennen uit de evolutie van het myocardinfarct. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de klachten die mevrouw de laatste tijd heeft (griepklachten, vermoeidheid) te maken hebben met het doormaken van een (anterior) myocardinfarct!
Sinusritme
Hieronder zie je het ECG van mevrouw na conversie naar sinusritme. Ook hier zien we de kenmerken van een doorgemaakt myocardinfarct terug, zelfs nog iets duidelijker. Er is nog ST-elevatie, gecombineerd met T-top inversies en het R-top verlies. Het myocardinfarct is dus zelfs nog niet zo heel oud, gezien de ST-elevaties.

Vervolg
Mevrouw werd opgenomen in het ziekenhuis. De hartenzymen waren verhoogd en op een echografie van het hart was een verminderde pompfunctie van het linker ventrikel te zien. De diagnose was een subacuut myocardinfarct.
Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube-kanaal. Ook zijn we te volgen op LinkedIn en Instagram! Verspreid het kanaal ook vooral onder je collega’s en andere geïnteresseerden, dat wordt enorm gewaardeerd!